image
Regulile de joc sunt identice pentru toate edițiile Word Colony® Original. Vezi ediții ↗

Desfășurarea unei runde

1
Tragerea unei cărți

La începutul unei noi runde, înainte să citească o întrebare, jucătorul va trage de fiecare dată o carte nouă din cutie.
Cartea nou extrasă se va adăuga lângă celelalte cărți din mână, dacă mai deține și altele.

Dacă jucătorul va trage o Carte Specială, acesta o va păstra și va mai trage încă 1 carte până când va ridica o carte cu întrebare.
Dacă jucătorul va trage un Black Card, acesta o va păstra și va putea citi întrebarea inclusiv de pe aceasta, dacă dorește.
2
Citirea unei întrebări și a variantelor de răspuns ABCD

Fără ca ceilalți jucători să-i vadă cărțile din mână, jucătorul va alege o carte din cele pe care le are în mână, de pe care să citească întrebarea și cele 4 variante de răspuns ABCD, fără să menționeze care este răspunsul corect.

Nu reciti întrebările de pe cărțile jucate deja în alte runde

Dacă o carte a fost folosită într-o rundă anterioară și întrebarea de pe aceasta a fost deja citită, cartea nu va mai putea fi refolosită de niciun alt jucător în a reciti aceeași întrebare într-o altă rundă. Jucătorul care deține o carte cu o întrebare deja jucată într-o rundă anterioară, o va putea utiliza doar în a forma cuvinte pe masa de joc.

3
Alegerea răspunsului corect

Ceilalți jucători vor utiliza fiecare cele 4 cărți cu opțiunile de răspuns ABCD pentru a alege varianta pe care fiecare o consideră corectă.

Jucătorii vor așeza cartea cu opțiunea de răspuns pe masa de joc, cu fața în jos.

După ce toți jucătorii au așezat cărțile cu răspunsuri pe masă, cel care a citit întrebarea va dezvălui varianta corectă și se vor compara răspunsurile tuturor.

4
Colectarea cărților

Toți jucătorii care au răspuns corect vor colecta din cutie câte 1, 2 sau 3 cărți noi, în funcție de punctajul cărții de pe care s-a citit. Cei care au răspuns greșit nu vor colecta nimic.

Dacă nimeni nu va răspunde corect, jucătorul care a citit întrebarea va colecta din cutie 1, 2 sau 3 cărți noi, în funcție de punctajul cărții de pe care a citit.

Bine de știut!

Încearcă să alegi o carte cu o întrebare la care crezi că ceilalți jucători nu știu răspunsul corect. Astfel, dacă toți vor răspunde greșit, tu vei fi cel care va colecta cărțile rundei.

S-a citit de pe un Black Card?

Dacă cartea de pe care s-a citit în acea rundă este Black Card, niciun jucător nu va colecta nimic, iar:

Jucătorii care răspund greșit, vor pierde -1, -2 sau -3 puncte, în funcție de punctajul cărții de pe care s-a citit și vor muta pionul înapoi pe tabla de joc.
Jucătorii care răspund corect se vor salva și vor scapa de riscul de a pierde puncte, dar nu vor colecta cărți.
Bine de știut!

Chiar dacă cartea Black Card e un dezavantaj pentru cel care o deține, aceasta poate fi folosită într-un mod strategic pentru a-i face și pe ceilalți să piardă puncte, dacă nu vor răspunde corect la întrebarea de pe carte.

5
Construiește cuvinte

După ce jucătorul a citit întrebarea în runda sa, iar ceilalți jucători și-au colectat cărțile, acesta va putea să își utilizeze cărțile speciale (dacă deține) și să începă să construiască cuvinte pe masa de joc, utilizând cărțile cu litere pe care le are în mână.

Vezi regulile de construire a cuvintelor și a coloniilor de cuvinte în pasul următor.

Finalul Rundei
Runda se încheie după ce jucătorul a terminat de construit cuvinte pe masa de joc. Dacă nu dorește să construiască nimic, va spune PAS. Jucătorul din partea stângă va începe o nouă rundă, prin tragerea unei cărți noi din cutie și apoi va citi o întrebare la alegere.
 

Vezi în pasul următor regulile de construire a cuvintelor.

Ghidul cu extensii

Ai deja una sau mai multe extensii Word Colony®? Descoperă regulile suplimentare de joc și modul în care poti utiliza extensiile.
Vezi detalii...

Crearea alianțelor

Alege-ți cu grijă aliații și dă drumul la joc! Stabiliți-vă strategia, dezvoltați colonii de cuvinte comune și fiți imbatabili.
Vezi detalii...

Fondul de cuvinte admise

Dacă optați să jucați cât mai obiectiv, recomandăm să țineți cont de fondul de cuvinte admise Word Colony®.
Vezi detalii...

Glosarul explicativ

Nelămurit în legătură cu anumiți termeni din joc? Iată un glosar explicativ al termenilor utilizați în jocurile și extensiile Word Colony®.
Vezi detalii...

NOU! Am lansat jocul de bază Word Colony® Original, Ediția 2, în limba română. Mai mult...