image
Regulile de joc sunt identice pentru toate edițiile Word Colony® Original. Vezi ediții ↗
1
Alege tipul de joc

Diferența dintre cele 3 constă în punctajul pe care jucătorii trebuie să îl adune ca să câștige. Timpul de joc variază în funcție de jocul ales.

2
Alege pionul și setul de 4 cărți ABCD

Fiecare jucător își va alege pionul preferat și setul de cărți cu opțiunile de răspuns A-B-C-D.

3
Împarte câte 5 cărți

Fiecare jucător primește câte 5 cărți de joc din cutie.

Pentru a stabili cine începe, jucatorii vor mai trage câte 1 carte nouă (cu litere) din cutie. Cartea cu litera cea mai apropiată de litera “A” va începe prima rundă.

4
Începutul rundei

Jucătorul începe runda prin a trage 1 carte extra din cutie, apoi va citi la alegere o întrebare din cărțile din mână și variantele de răspuns A-B-C-D, fără să divulge care este răspunsul corect.

5
Alegerea răspunsului corect

Ceilalți jucători vor utiliza cărțile cu variantele de răspuns A-B-C-D pentru a da răspunsul pe care fiecare îl consideră corect. Fiecare va așeza cartea cu opțiunea aleasă întoarsă pe masa de joc.

6
Colectarea cărților

După dezvăluirea răspunsurilor, toți jucătorii care au dat răspunsul corect vor colecta 1, 2 sau 3 cărți noi din cutie, în funcție de punctajul cărții de pe care s-a citit întrebarea. Cei care au răspuns greșit nu vor colecta cărți noi în această rundă. Dacă nimeni nu a răspuns corect, cărțile rundei vor fi colectate de către jucătorul care a citit întrebarea.

7
Construiește cuvinte

Jucătorul care a citit întrebarea va putea să își utilizeze acum cărțile speciale (dacă deține), apoi cărțile cu litere ca să construiască cât mai multe cuvinte pe masa de joc. În funcție de punctajul literelor utilizate în crearea cuvintelor, acesta va colecta puncte și va înainta astfel cu pionul pe tabla de joc.

Se pot crea cuvinte noi inclusiv peste cuvintele deja create a celorlalți jucători. După ce ai terminat de construit cuvinte, începe runda 2. Jucătorul din partea stângă va începe o nouă rundă, prin a trage și el o carte nouă din cutie și prin a citi o întrebare la alegere.

8
Creează Colonii de Cuvinte și dezvoltă Supercolonii

Un cuvânt construit perpendicular peste un alt cuvânt existent, va forma împreună cu acesta o colonie de cuvinte. Poți crea oricâte colonii de cuvinte dorești.

Ulterior, colonia poate fi dezvoltată într-o Supercolonie de 5 sau mai multe cuvinte suprapuse. Dezvolă cât mai multe colonii și vei câștiga astfel 5 punte extra pentru fiecare dezvoltare.

9
Decolonizează

Când vei dezvolta o Supercolonie la un număr de 10+ cuvinte, vei avea posibilitatea să faci o Decolonizare.

În urma Decolonizării:
punctajul primului cuvânt creat în acea Supercolonie se va dubla;
✓ păstrezi pe masă doar ultimul cuvânt creat și vei strânge restul cărților din acea Supercolonie;
✓ cuvântul rămas pe masă poate fi dezvoltat într-o nouă Colonie.

10
Sfârșitul jocului

Jucătorul care colectează primul punctele necesare și ajunge primul cu pionul la linia de FINISH va fi câștigătorul jocului!

Vrei să explorezi ghidul în detaliu?
Vezi componentele jocului și ghidul detaliat în pagina următoare.

Ghidul cu extensii

Ai deja una sau mai multe extensii Word Colony®? Descoperă regulile suplimentare de joc și modul în care poti utiliza extensiile.
Vezi detalii...

Crearea alianțelor

Alege-ți cu grijă aliații și dă drumul la joc! Stabiliți-vă strategia, dezvoltați colonii de cuvinte comune și fiți imbatabili.
Vezi detalii...

Fondul de cuvinte admise

Dacă optați să jucați cât mai obiectiv, recomandăm să țineți cont de fondul de cuvinte admise Word Colony®.
Vezi detalii...

Glosarul explicativ

Nelămurit în legătură cu anumiți termeni din joc? Iată un glosar explicativ al termenilor utilizați în jocurile și extensiile Word Colony®.
Vezi detalii...

NOU! Am lansat jocul de bază Word Colony® Original, Ediția 2, în limba română. Mai mult...